A normális szívritmus

Szabálytalan pulzus

Az észlelhető tünetek nem mindig utalnak súlyos rendellenességre.

Akik érzik, megélik szívritmuszavarukat, bizonyos esetekben a betegség enyhe formájában szabálytalan pulzus, míg mások, akiknél életet veszélyeztető arrhythmia áll fenn, egyáltalán nem észlelik a tüneteket. Hirdetés A szabálytalan pulzus szívritmus Amikor az Ön szíve ver, akkor elektromos jelek késztetik összehúzódásra, amik a szívben egy pontosan meghatározott útvonalon terjednek.

Mire utal a pulzusszám? Mennyi az optimális tartomány? Szerző: Dr.

Ezen elektromos impulzusok bármilyen jellegű megszakadása arrhythmiához vezethet. A szív négy egymástól elválasztott üregből áll.

Szívritmuszavarok (arrhythmia) - Figyelmeztető tünetek

Felül szabálytalan pulzus a pitvarok, alul a kamrák. A pitvarból a kamrába pumpálódik a vér. A szívverés során a kevésbé izmos pitvarok összehúzódnak és ez által megtöltik szabálytalan pulzus elernyedt állapotban lévő kamrát vérrel.

szabálytalan pulzus

Ez az összehúzódás akkor kezdődik, amikor a szinusz csomó - a jobb pitvarban található sejtcsoport - egy elektromos jelet küld a bal és a jobb pitvarba. Szabálytalan pulzus követően ez az elektromos jel a pitvar-kamrai kötegbe megy át, ami a szív közepén található a két pitvar, illetve a két kamra határán. Pitvar-kamrai csomóból a jelzés kimegy és a kamra két oldalán lefele halad szabálytalan pulzus kényszerítve a kamrákat.

szabálytalan pulzus

Ezen összehúzódás eredményeként a vér a tüdő, illetve szabálytalan pulzus szervezet felé kiáramlik a szívből. Defibrillátorok Egyre több helyen vannak már hordozható defibrillátorok, így megtalálhatók repülőgépeken, rendőrautókon szabálytalan pulzus bevásárló központokban is, illetve már otthoni alkalmazásra is megvásárolhatók. Ezek szabálytalan pulzus automata külső defibrillátorok beépített használati utasítással rendelkeznek, és csak akkor teszik lehetővé a sokkolást, hogyha az indokolt.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Mire utal a pulzusszám? Mennyi az optimális tartomány?

Ha Önnek szabálytalanul ver a szíve, előfordulhat, hogy korai szívütéseket érez, vagy azt veszi észre, hogy a szíve szalad, illetve túl lassan ver. A szívből kijövő csökkent vértérfogat előidézhet légszomjat, fulladásérzést, gyengeséget, szédülést, ájulást vagy ájulás közeli érzést, mellkasi szabálytalan pulzus.

szabálytalan pulzus

Azonnal hívjon orvosi segítséget, hogyha hirtelen, vagy szabálytalan pulzus jelentkeznek ezek a tünetek! Mivel a kamra fibrilláció során nagyon kevés vagy semennyi vér sem szabálytalan pulzus a szervezeten keresztül, a beteg másodperceken belül elájul, és nagyon gyorsan leáll a légzése, megszűnik a pulzusa.

  • Szívritmuszavarok (arrhythmia) - Figyelmeztető tünetek
  • Miért fontos az erek vizsgálata?
  • A rendszer a betegek klinikai adatai alapján nyújt segítséget a kezelőorvosnak a magasabb halálozási kockázattal bíró, következésképpen szorosabb utánkövetést igénylő szívelégtelen betegek azonosításában.

Hogyha ez történik, azonnal hívja a mentőket, és ha ismeri az újjáélesztés szabályait, alkalmazza azokat! Az újraélesztés segítségével fenntartható főbb életfontos szervek vérellátása, mindaddig, amíg az elektromos defibrillátor elérhetővé nem válik. Forrás: WEBBeteg.

szabálytalan pulzus